IMAP sau POP3, ce alegeți?

IMAP (Internet Messaging Access Protocol)  și POP3 (Post Office Protocol 3) sunt două dintre cele mai comune protocoale de e-mail.Cu ajutorul acestor tehnologii și a unui client de e-mail (Outlook, Thunderbird,.. etc.) putem accesa mesajele de pe serverele de poștă electornică.

DIFERENȚA DINTRE IMAP ȘI POP3

POP3 descarca mesajele de pe un server de e-mail pe calculatorul local. Imediat dupa descarcarea mesajelor, acestea sunt sterse de pe server, astfel incat singura copie a e-mailurilor dvs. este pe calculatorul local.

• E-mailurile sunt stocate pe un singur dispozitiv.
• Mesajele trimise sunt stocate pe un singur dispozitiv.
• E-mailurile pot fi accesate numai de la un singur dispozitiv.
• Daca doriti sa pastrati mesajele pe server, asigurati-va ca setarea „Keep email on server” este activata sau toate mesajele sunt sterse de pe server odata descarcate in calculatorul locar de clientul de e-mail.

IMAP, spre deosebire de POP3, preia mesajele direct de pe server. Clientul de email aduce pe calculatorul sau telefon o copie a mesajului, insa toate operatiunile pe care le faci cu e-mailul (modificare, stergere, .. ) sunt efectuate direct pe server.

Folosint IMAP, e-mailurile sunt sincronizate si poti accesa mesajele de pe mai multe dispozitive (calculator, laptop, tableta, telefon, ..etc).

De exemplu, daca trimiti un e-mail de pe telefon, poti cauta in folderul “Trimise” folosind laptopul, iar e-mailul trimis va fi acolo. Acesta este motivul pentru care este recomandat sa utilizezi IMAP.

• E-mailurile sunt stocate pe server.
• Mesajele trimise sunt stocate pe server.
• Mesajele pot fi sincronizate și accesate pe mai multe dispozitive.

Daca vrei sa accesezi mailul de pe mai multe dispozitive si vrei ca acesta sa se sincronizeze astfel incat orice modificare ai facut pe unul din dispozitive sa se regaseaca si in celelalte dispozitie, trebuie sa utilizezi protocoul IMAP.

Daca accesezi mailul de la un singur calculator si vrei sa ai acces la mesajele tale si atunci cand nu ai internet sau daca nu ai destul spatiu pe server, atunci poti folosi protocolul POP3.